Onkel Christian

By | februar 12, 2019

Da jeg i sidste uge besøgte min onkel Christian, fortalte han, at han nu har truffet en endegyldig beslutning om at lukke sin kiosk og gå på pension. Christian er lige fyldt 70 år, så der er vel ikke noget at sige til, at han vil trække sig tilbage fra aktiv tjeneste og nyde sit otium.

Men for ham selv bliver det nu ikke en glædens dag, når han drejer nøglen til kiosken, for han ville gerne have fortsat med at drive den nogle år endnu, men efterhånden er indtjeningen blevet så ringe, at han slet ikke kunne klare sig uden den folkepension, han jo får ved siden af sit arbejde som indehaver af kiosken.

Christian fortalte med et suk, at det er gået gradvist tilbage med omsætningen gennem mange år. Først var der flere og flere mennesker, der holdt op med at ryge, så de ikke kom i kiosken for at købe tobaksvarer.

Til gengæld oplevede han en opblomstring i de år, da der kom flere og flere spil på markedet. Mange kom for at udfylde kuponer til lotto, fodboldtipning eller Oddset, og det kastede ofte nogle impulskøb i form af sodavand eller slik af sig, så den udvikling var Christian godt tilfreds med.

Men det skulle vise sig at være en stakket frist, for efterhånden vænnede mange sig til at spille via internettet i stedet for at gå i kiosken. Og jeg kan da godt forstå det, fortalte Christian, for det er da langt nemmere at sidde mageligt derhjemme og finde frem til de bedste odds på en eller anden fodboldkamp, end at bevæge sig hen til min kiosk.

Jeg gjorde ellers mit bedste for at følge med udviklingen. For eksempel etablerede jeg et spillerum bag selve butikslokalet, hvor folk kunne sidde og spille på et par enarmede tyveknægte, men her fik jeg også konkurrence fra internettet, hvor det jo vrimler med gratis spillemaskiner – se bare her: http://lasvegasinfo.dk/ , som folk fornøjer sig med, forklarede Christian.

Den gang, man var nødt til at besøge en Tipsforhandler for at spille noget som helst, da gav det helt naturligt et ekstrasalg for mig, og da der kom andre spiludbydere end Dansk Spil på markedet, forsøgte jeg også at få min bid af kagen, og jeg blev for eksempel autoriseret forhandler for et af de helt store firmaer: Bet365, forklarede Christian, der så også lige fik flettet ind, at der jo er bonusser at hente.

Jeg fik faktisk en smule ondt af onkel Christian, for hele familien har altid vidst, at den kiosk stort set var det eneste indhold i hans liv, efter at han mistede sin kone i en alt for tidlig alder. Men udviklingen kan man ikke kæmpe imod, og så må man jo bare glæde sig over, at onkel Christian først nu føler sig tvunget til at opgive kampen og nedlægge kiosken.

Han er stadig en frisk gut, og han er også selv lidt glad for at spille i ny og næ. Han fortalte mig i hvert fald, at han jævnligt bruger lidt på penge på at spille på et online casino, og at han af og til vinder også en smule.